субота, 2. мај 2009.

Aktivnosti maslinarskog društva „Boka“

Maslinarsko društvo „Boka“, koje okuplja maslinare Herceg Novog, Kotora i Tivta, i ovog proljeća održaće više stručnih i praktičnih predavanja o maslini i maslinjacima. Jedno od prvih je i ekološka zaštita maslinjaka, kao i obuka rezidbe maslina, kazala je izvršni direktor društva, Vesna Đukić.
Maslinari su obavili i raspodjelu sadnica masline, sorte žutica, koje su početkom februara nabavljene od Centra za suptropske kulture u Baru i tamošnje srednje poljoprivredne škole. Od 1500 kupljenih, neraspodjeljenih je ostalo tek oko stotinjak, što potvrđuje njihov kvalitet, obrazložila je Đukić navodeći da su sadnice obezbijeđene po cijeni od pet eura, koliko su plaćali i maslinari. Ona je istakla da i dalje važi pravilo da maslinarima koji posade više od 50 sadnica na dvije hiljade kvadrata, sredstva refundira Ministarstvo poljoprivrede.
Dok čekaju katastarizaciju maslina i maslinjaka, što je u nadležnosti države i resornog ministarstva, u Udruženju su angažovani na registraciji stabala maslina i maslinjaka na području opštine Tivat, u cilju obnavljanja starih maslinjaka.
-Prevashodni cilj je obnova maslinjaka, a onda se ide na proširenje zasada mladih maslina i povećanje proizvodnje. Raduje činjenica, kazala je Đukić, da se sve više mladih ljudi uključuje u obnavljanje starih maslinjaka i posvećuje maslinarstvu.
Nakon učešća na sajmu ishrane u Budvi, gdje su zavrijedili i nagrade, kao i nastupa na manifestaciji „Noćnjak“ u Mlinima kod Dubrovnika, maslinarsko društvo „Boka“ se sprema za sajam ekologije, koji će biti održan od 22. do 24. aprila u Budvi i na kome će putem prezentacija predstaviti nove projekte. Jedan od njih je i veza maslinarstva i turizma sa kojim su aplicirali kod Ministarstva turizma.
-Cilj je da se povežu maslinarstvo i turizam, odnosno oživi seoski turizam, jer zato imamo kapacitete. Sada je akcenat na Luštici jer ona ima razrađene turističke i proizvodne kapacitete, ali to ne znači da se neće nastaviti uključivanje i ostalih dijelova Crnogorskog primorja, ne samo Boke i Luštice, objasnila je Vesna Đukić.
U nadi da će Ministarstvo prepoznati značaj tog projekta, maslinari ističu da u njegovoj realizaciji ne bi imali koristi samo maslinari. On je značajan i zbog zapošljavanja, uključivanja mladih u proizvodni proces, ali i u turizam. Cilj je i želja da se mladi valorizacijom tih resursa zadrže na selu i tako smanji odliv iz seoskih u gradske sredine, naglašavaju u maslinarskom društvu „Boka“.