недеља, 26. април 2009.

Tivat dobija fakultet


Sljedeće školske, 2009/ 10. godine, Tivat će najvjerovatnije dobiti fakultet. Jedna od tačaka dnevnog reda posljednjeg skupštinskog zasjedanja, prosle kalendarske godine, je i predlog odluke o učešću opštine Tivat u osnivanju ustanove visokog obrazovanja. Opština, kao suosnivač sa Mediteranskim institutom za razvoj u Tivtu i preduzećem „Markone“ iz Kotora, osnovaće visokoobrazovnu ustanovu, odnosno fakultet za mediteranske poslovne studije sa sjedištem u Tivtu. Radi se o visokoškolskoj ustanovi koja bi se bavila školovanjem kadrova za upravljanje lukama, marinama, bezbjednost plovidbe na moru, a možda dijelom i javne bezbjednosti i sportskog menadžmenta, objašnjava predsjednik opštine Tivat Dragan Kankaraš, navodeći da opština kao suosnivač treba da obezbijedi prostor za rad te visokoškolske institucije.
-Svi pokazatelji govore da se radi o nedostajućim segmentima u visokoškolskom obrazovanju u Crnoj Gori. To je za Tivat posebno interesantno, s obzirom na najavljena trenutna, ali, i buduća investiciona ulaganja, objašnjava Kankaraš istakavši da su u toku pregovori oko prostora, koje opština treba da obezbijedi na neodređeno vrijeme, a najduže do pet godina, korišćenje poslovnog prostora za rad fakulteta.
U studije prve godine trebalo bi da se upiše od 50 do 70 brucoša, otprilike koliko treba da se zadovolje potrebe za određenim profilima u Tivtu. Kao suosnivač opština ima pravo da svake godine na fakultet upiše besplatno po dva studenta na osnovne studije, kao i druga prava suosnivača predviđena ugovorom o osnivanju.